Geschiedenis van de Heemkundekring

De Heemkundekring "Onsenoort" werd in 1943 opgericht door vijf Nieuwkuijkse jeugdleiders in samenwerking met vijf cisterciënzers van abdij "Mariënkroon".
In 1945 hield de vereniging op te bestaan, toen vier van de vijf initiatiefnemers uit de streek vertrokken.
In 1947 werd de kring heropgericht door de paters dr. Pascalis Vermeer en Tarcisius van Schijndel. Zij werden voorzitter en secretaris en bleven dat tot aan hun dood in 1991 en 1992.

De abdij was en is het centrum van alle activiteiten en met name pater Tarcisius was jarenlang bijna volledig vrijgesteld voor het heemkunde werk. In 1951 werd onder redactie van beide paters het tijdschrift "Met Gansen Trou" in het leven geroepen, het tweede heemkringperiodiek van Brabant. Tot 1975 was het uitgeven van dit tijdschrift, dat op de abdij werd gedrukt, vrijwel de enige activiteit van de kring.

In 1975 werden nieuwe statuten opgesteld en de vereniging werd toen een echte heemkundekring, met naast het maandblad Met Gansen Trou" allerlei andere activiteiten zoals excursies, lezingen, tentoonstellingen en fietstochten. Dit leidde tot een veel grotere rol van de overige bestuursleden en de vrijwilligers in het heemkundig werk.

Na de dood van beide paters werd in overleg met het abdijbestuur de middeleeuwse kasteeltoren met medewerking van de kring gerenoveerd en gerestaureerd, waarna de bovenste verdieping en de zolder van de toren als eigen werkruimte aan de vereniging ter beschikking werden gesteld.

De Heemkundekring "Onsenoort" is na bijna zeventig jaar nog steeds van grote betekenis voor de streek en zelfs daarbuiten.

AbdijIngang tot de Abdij

wordpress analytics